Hurx, Jan – Rhinoceros Unicornis

De neushoorn komt veelvuldig in de werken van Hurx terug. Zijn moeder vertelde hem dat hij als kleuter een tinnen neushoorn had, wat waarschijnlijk de reden is waardoor de neushoorn Hurx nu nog zo fascineert. Deze ets is een aanklacht op de jacht naar hoorns van het dier.

30,00

Artikelnummer: 1096 Categorie: Tags: , , , , ,

Beschrijving

Jan A.M.J. Hurx is geboren in 1946 in Eindhoven. Al op jonge leeftijd wilde hij beeldend kunstenaar worden. Hij maakte kennis met het medium grafiek tijdens zijn opleiding aan de Jan van Eyckacademie te Maastricht. Hurx heeft daar zelf deze technieken aangeleerd, want een vakdocent was er toendertijd niet.
Hurx was ervan overtuigd dat hij kostte wat kost realistische kunst wilde maken. Als beginnend kunstenaar zonder drukpers was Hurx genoodzaakt andere middelen te gebruiken, waardoor hij enige tijd cartoons tekende. Doordat hij in 1974 tot de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR) werd toegelaten, werd het voor Hurz mogelijk gemaakt om zijn geliefde etsen te kunnen maken.
De etsen van Jan Hurx zijn vrij donker, dit komt door het gebruik van de droge naald techniek. Een andere methode waar Hurx gebruik van maakt is mezzotint, dat ook wel ‘zwarte kunst’ wordt genoemd. Hierdoor ontstaat puur zwart in zijn werken.
Zijn inspiratiebron is Goya, die ook veel met contrasten werkte. Hurx streeft dezelfde kenmerken van een scherpe voorgrond en vage achtergrond na. Door de donkere uitwerking in de vele werken van Hurx worden de werken volgens hem realistisch. Met deze werken wil Hurx laten zien hoe hij de wereld ziet, het zijn subjectieve weergaven, gekleurd door de persoonlijkheid van de kunstenaar.
Zijn werken bevatten altijd titels die iets zeggen over wat je ziet in het beeld, maar omvat ook een andere betekenis waarover de beschouwer moet nadenken

Extra informatie

Afmetingen 50 × 5 × 65 cm