Hurx, Jan – Zonder titel

In dit grafisch werk wordt het onderdeel ‘Dagdromen in beelden met een sterk realiteitsgehalte’ goed zichtbaar. Hurx ontwerpt ideeën die vanuit zijn gedachten, dromen en herinneringen ontstaan.
Er staat een aantal duidelijke figuren afgebeeld, namelijk een zwangere vrouw samen met twee andere personen en ook komt de neushoorn weer terug. De zwangere vrouw is geblinddoekt en houdt een object in de lucht, waar een tafereel zichtbaar wordt van de kruisiging van Jezus. Het lijkt oorlog, doordat er rechts een tank is afgebeeld waar rook uit het kanon komt.
Ook in de achtergrond blijken rookpluimen op te stijgen. Hierdoor krijgt de openbaring van Jezus aan de hemel een hele andere betekenis, namelijk dat Verlossing door het geloof in Christus uitkomst biedt in tijden van oorlog.

30,00

Artikelnummer: 770 Categorie: Tags: , , , , ,

Beschrijving

Jan A.M.J. Hurx is geboren in 1946 in Eindhoven. Al op jonge leeftijd wilde hij beeldend kunstenaar worden. Hij maakte kennis met het medium grafiek tijdens zijn opleiding aan de Jan van Eyckacademie te Maastricht. Hurx heeft daar zelf deze technieken aangeleerd, want een vakdocent was er toendertijd niet.
Hurx was ervan overtuigd dat hij kostte wat kost realistische kunst wilde maken. Als beginnend kunstenaar zonder drukpers was Hurx genoodzaakt andere middelen te gebruiken, waardoor hij enige tijd cartoons tekende. Doordat hij in 1974 tot de Beeldend Kunstenaars Regeling (BKR) werd toegelaten, werd het voor Hurz mogelijk gemaakt om zijn geliefde etsen te kunnen maken.
De etsen van Jan Hurx zijn vrij donker, dit komt door het gebruik van de droge naald techniek. Een andere methode waar Hurx gebruik van maakt is mezzotint, dat ook wel ‘zwarte kunst’ wordt genoemd. Hierdoor ontstaat puur zwart in zijn werken.
Zijn inspiratiebron is Goya, die ook veel met contrasten werkte. Hurx streeft dezelfde kenmerken van een scherpe voorgrond en vage achtergrond na. Door de donkere uitwerking in de vele werken van Hurx worden de werken volgens hem realistisch. Met deze werken wil Hurx laten zien hoe hij de wereld ziet, het zijn subjectieve weergaven, gekleurd door de persoonlijkheid van de kunstenaar.
Zijn werken bevatten altijd titels die iets zeggen over wat je ziet in het beeld, maar omvat ook een andere betekenis waarover de beschouwer moet nadenken

Extra informatie

Afmetingen 66 × 5 × 51 cm